6 Şubat 2013 Çarşamba

ISPANAKLI BÖREK (BOŞNAK BÖREĞİ)



Fırında kızarmaya başlarken... 

Fırından çıktığında :)


El açması börek yapmak istiyordum uzun zamandır ve tabi ki pazar günü bu deneme için en uygun gündü...
Annemle bu isteğimi paylaşınca klasik hamurla yaparsın demişti ama ben yine de önce mayalı hamur tarifleri aradım; sonra da annemin sözünü dinleyip klasik börek hamuru ile (un,su,tuz) yapmaya karar verdim ve bir kaç video izledim...
Oklava kullanmadan yapılabilecek çok eğlenceli ve pratik bir tarif buldum Kekevi.com sitesinde 'Boşnak Böreği'.
Hamuru merdane ile biraz büyütüp yağlıyorsunuz ve yağlı hamuru elinizle aça aça büyüterek inceltiyorsunuz...

Böreğimizi alıp yeni evlerine taşınan arkadaşlarımızı ziyarete gittik.
Paylaşınca çok daha güzel oldu ; böreğimin beğenilmiş olması da ayrı bir keyifti:))


Malzemeler

3-4 su bardağı un
1 bardak ılık su
1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı eritilmiş tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı riviera zeytinyağ

İç malzeme

500 gr ıspanak (doğranmış)
1 orta boy soğan
Yarım su bardağı beyaz peynir
Tuz, karabiber
4-5 yemek kaşığı riviera zeytinyağı


Sevgi'li Tarif

1) 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ile yemeklik doğranmış soğanlarımızı kavuruyoruz.
2) Doğranmış ıspanakları da ilave ederek suyunu salıp çektirene kadar kavuruyoruz.
3) Tuz,karabiber ve peyniri de ilave ederek iç malzememizi hazırlıyoruz.
4) Erimiş tereyağ,zeytinyağ ve sıvı yağı bir kapta karıştırıyoruz.
5) Un, ılık su ve tuz ile pürüzsüz bir hamur yoğuruyoruz.
6) Hamurumuzu 3-4 parçaya ayırıp yuvarlayarak bezelerimizi hazırlıyor ve hamurları bir havlu ile örterek 30 dk dinlendiriyoruz.
7) Ayırdığımız hamurlardan bir bezeyi merdane ile büyük bir servis tabağı boyutunda açıp her yerini yağlıyoruz. Hamurun 1-2 dk yağı çekmesini bekleyip her tarafından elimizle çekerek büyütüyoruz.
8) İç malzemeyi de hamur sayımıza göre ayırıyoruz.
9) Malzemeyi yağladığımız hamurun her iki tarafına paylaştırarak ortaya doğru sararak rulo yapıp kol böreği şeklinde yağlanmış tepsimize yerleştiriyoruz
10) Tüm hamurlara aynı işlemi tekrarlayarak böreği tamamlıyoruz.
11) Kalan yağımıza 1-2 kaşık yoğurt ilave ediyoruz ve böreğimizin üzerine sürerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder