13 Şubat 2013 Çarşamba

FELLAH KÖFTESİ



''LEZZET DERGİSİ'' Şubat sayısını keyifle incelerken ''FELLAH KÖFTESİ''  tarifini görüp hemen yapmaya karar verdim.
Prensesimize bulgur köftesini şimdiye kadar; salçasız yoğurarak pişirir ve üzerine yoğurt, domates sos ve tereyağ üçlemesi ile afiyetle yedirirdim. Bugün aynı alışkanlığı sürdürerek yoğurt eşliğinde yedi ve çok beğendi.

Bulgurun faydaları saymakla bitmez... ; özellikle çocuklar ve her yaşta birey tarafından haftada en az 2 defa tüketilmesi  bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olacaktır.
Hamileler,diyabet hastaları, kalp hastaları ve kilo problemi olanlar da sofralarından bulguru eksik etmemelidir.
Bakliyat ailesinin hem çok sağlıklı hem çok ekonomik üyesi bulguru bol bol tüketmenizi tavsiye ederim... :)

Malzemeler

1,5 su bardağı köftelik (ince) bulgur
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
zeytinyağı
1 kahve fincanı un
1 yumurta akı
tuz
2 litre su
Sos için
1 kahve fincanı zeytinyağı
3-4 diş sarımsak (ince ince kıyılmış)
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası (kışlık domatesten 3-4 kaşık kullandım)


Sevgi'li Tarif

1) Bulguru çukur bir kaba alıp, üzerine kimyon, pul biber, salçaları ve tuzu ekleyiniz.
2) Bu malzemeleri karıştırıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek 15 dakika bulgurun kabarmasını bekleyiniz.
3) Kabarıp yumuşayan bulguru iyice yoğurunuz, un ve yumurta akını da ekleyerek yoğurmaya devam ediniz.
4) Yoğurduğunuz bulgur köftesinden yarım ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde (ara sıra avucunuzu su ile ıslatarak) yuvarlayın.
5) Köftelerin üzerine serçe parmağınız ile hafifçe bastırarak çukur oluşturun.
6) Sos için 1 fincan zeytinyağı ile sarımsakları kısık ateşte soteleyiniz.
7) Salçaları (domates sos) ekleyip bir kaç dakika pişiriniz.
8) 2 litre suyu bir tencerede kaynatıp tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave ediniz.
9) Kaynayan suya köfteleri ilave ederek 5-6 dakika haşlayıp süzünüz.
10) Hazırladığınız domates/salça sos ile sıcak olarak  servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder